Pojemniki transportowe do żywności - jakie normy muszą spełniać?

Created by Monika Sojka | |   Logistyka

Transport artykułów spożywczych jest obwarowany restrykcyjnymi uregulowaniami prawnymi. Właściwy transport i magazynowanie produktów żywnościowych wpływa na ich jakość i świeżość, dlatego dobrze wiedzieć jakie normy muszą spełniać pojemniki transportowe do żywności.

Nie czekaj z pytaniami!

Jesteśmy tu, aby na nie odpowiedzieć i pomóc Ci poznać naszą ofertę bliżej. Twoje zainteresowanie naszą firmą bekuplast to dla nas priorytet. Kliknij przycisk obok – zapraszamy do kontaktu!

Jakie standardy obowiązują w transporcie żywności?

Warunki przewożenia, przepakowania i rozładunku odgrywają kluczową rolę w transporcie żywności. Normy i standardy obowiązujące w branży spożywczej narzucają firmom spedycyjnym określone wymogi, które są gwarancją bezpieczeństwa spożycia przewożonych produktów. Każdy rodzaj żywności narzuca konieczność stworzenia innego zaplecza transportowego, dlatego w stosunku do poszczególnych grup asortymentu stosuje się odmienne regulacje. Inne dotyczą produktów pochodzenia zwierzęcego, odmienne warzyw i owoców, jeszcze inne pieczywa i wyrobów cukierniczych.

Podczas przewozu ważna jest odpowiednia temperatura wewnątrz komory ładunkowej, musi być zgodna z parametrami przechowywania konkretnych produktów. Zapewniając odpowiednią temperaturę można spowolnić procesy starzenia żywności. Standardem jest system monitorujący i rejestrujący funkcjonowanie urządzeń chłodniczych. Ważne, aby produkty przeznaczone do spożycia docierały do miejsca przeznaczenia w higienicznych warunkach, obowiązujące normy narzucają najwyższe standardy czystości. Na bezpieczeństwo przewożonych produktów wpływa też maksymalna ładowność środka transportu, która nie może zostać przekroczona.

Normy i uregulowania prawne dotyczące pojemników transportowych i magazynowych

Kluczową rolę odgrywa higiena środka transportu i pojemników, w których żywność jest przewożona, a następnie magazynowana. Przepisy ustawy o:

  • warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
  • bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • wymogi unijne

obowiązują każdego dostawcę. Producenci skrzynek wiedzą, że artykuły przeznaczone do spożycia muszą być grupowane i przewożone w specjalnych pojemnikach spełniających określone parametry użytkowania. Nie bez znaczenia jest właściwe zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników atmosferycznych, ważne są zasady oddzielnego transportu poszczególnych rodzajów żywności. 

Dlaczego warto zainwestować w specjalne pojemniki transportowe i magazynowe?

Najlepsze do dostawy artykułów spożywczych są skrzynki transportowe z tworzyw sztucznych, które dopuszczono do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dla wielu dostawców są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż skrzynki drewniane, ponieważ wykazują

  • większą odporność na działanie czynników zewnętrznych,
  • są lżejsze 
  • bardziej wytrzymałe na odkształcenia

Skrzynki transportowe transportowe z tworzyw łatwo utrzymać w czystości, perforowana struktura zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Producenci tworzyw sztucznych, mając na uwadze bezpieczeństwo przechowywania produktów oraz koszty transportu i magazynowania projektują rozwiązania, które gwarantują wysoką odporność skrzynek podczas układania ich w stos. Ważne, że dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością pojemniki są nie tylko ergonomiczne ale również ekologiczne, ponieważ w 100 % podlegają recyklingowi.

Jaką rolę w transporcie odgrywają pojemniki do chleba?

Pojemniki transportowe euro do przewożenia i przechowywania pieczywa wykorzystuje się również do magazynowania wyrobów cukierniczych. Rolą takich skrzynek jest nie tylko zapewnienie świeżości, optymalne pakowanie pieczywa, ale również odpowiednia prezentacja wypieków. Budowa koszy piekarniczych zapewnia idealną cyrkulację powietrza co sprawia, że produkty są dłużej przydatne do spożycia.

Zalety specjalnych skrzynek na mięso

Mięso jest towarem, który podlega szybkim procesom psucia, dlatego jego transport musi przebiegać szybko i sprawnie, według ściśle określonych warunków. Stosowane w niedalekiej przeszłości kontenery przeznaczone do przewozu mięsa były wykonane ze stali, materiału ciężkiego oraz stosunkowo drogiego. Wysokogatunkowe pojemniki transportowe z tworzywa sztucznego na mięso i drób nie wchodzą w reakcję z surowym mięsem, dzięki wysokim parametrom mechanicznym są bardzo trwałe i wytrzymałe. Bardzo ważna jest struktura skrzynek, do której nie przywiera brud oraz tłuszcz co ułatwia zachowanie czystości oraz mycie przy użyciu specjalnego środka dezynfekującego. Zaletą jest również, że takie pojemniki są zawsze przystosowane do myjek automatycznych.

Na co zwrócić uwagę wybierając pojemniki na owoce i warzywa?

Skrzynki przeznaczone do transportu warzyw i owoców dostosowane są do restrykcyjnych wymagań logistyki świeżej żywności. Wszystkie pojemniki są wielokrotnego użytku i posiadają znormalizowane wymiary, dzięki czemu można je łączyć ze sobą. Wybierając skrzynki do przewożenia warzyw i owoców należy zwrócić uwagę na to, aby miały gładką powierzchnię co podwyższa standardy higieny. Ważny jest rodzaj tworzywa oraz właściwa wentylacja, które zapobiegają procesom gnilnym.

 

Autor wpisu:

Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu