Skrzynki transportowe do mięsa i przetworów mięsnych

Mięso, jako produkt podatny na działanie warunków zewnętrznych i ryzyko zanieczyszczenia/zepsucia się, wymusza na producentach i sprzedawcach konieczność zachowania ściśle określonych zasad w trakcie przechowywania lub przewożenia. Te same obostrzenia muszą spełniać pojemniki na żywność przeznaczone do transportu i magazynowania produktów mięsnych, z czego doskonale zdaje sobie sprawę ich producent, firma bekuplast.
 

Bezpieczny transport mięsa to podstawa wysokiej jakości produktów spożywczych


Produkty mięsne ulegają szybkiemu zepsuciu, jeśli nie są przechowywane lub przewożone w odpowiednich warunkach. Zjedzenie zanieczyszczonego lub nadpsutego mięsa może narazić na niebezpieczeństwo zdrowie konsumentów – i dlatego na producentach i dostawcach takiej żywności ciąży wielka odpowiedzialność. Firma bekuplast oferuje swoje bezprzegrodowe skrzynki na mięso i wędliny oraz pojemniki do drobiu w znormalizowanych wymiarach dna 600x400 mm. W swoim asortymencie posiada czerwone skrzynki na mięso (Euro E1, E2, E3), pojemniki na kiełbasę parzoną oraz serię pojemników na mięso E Performance w kolorze niebieskim. Wszystkie skrzynki na mięso firmy bekuplast spełniają najwyższe standardy jakości i są optymalnie dostosowane do transportu i przechowywania mięsa, kiełbasy i innych wyrobów mięsnych. Produkowane z polietylenu o dużej gęstości (HDPE) – tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością – zapewniają odpowiedni poziom higieny dzięki prostocie czyszczenia. To niezwykle ważne, ponieważ skrzyni na mięso należy myć dokładnie po każdym transporcie.
 

Skrzynki na mięso od bekuplast to podstawowe wyposażenie dla przemysłu spożywczego


Dostępne w trzech wersjach E1, E2 i E3 pojemniki na mięso E Performance to branżowe rozwiązanie opracowane z inicjatywy przemysłu mięsnego i przy wsparciu GS1 Germany: zbioru międzynarodowych standardów mających na celu usprawnienie zarządzania łańcuchem dostaw m.in. poprzez identyfikację produktów, usług i lokalizacji. Kodowanie przypisane przez GS1 zapewnia jednoznaczną identyfikację każdego pojemnika na mięso.

Pojemniki E Performance dostępne są w znormalizowanym rozmiarze dna 600x400 mm oraz w trzech wysokościach:

  • 125 mm,
  • 200 mm
  • 300 mm

Ich jasnoniebieski kolor ma wartość praktyczną, ponieważ ułatwia identyfikację ewentualnych odłamków tworzywa w mięsie. Dodatkowo stanowi potwierdzenie, że pojemniki na żywność wykonano z pierwotnych tworzyw sztucznych, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Seria skrzynek na mięso E Performance wyróżnia się stabilnością i trwałością konstrukcji, zaś dzięki poprawionej geometrii dna i narożników świetnie sprawdza się w systemach przenośników automatycznych. Co więcej podczas czyszczenia maszynowego produkowane przez bekuplast skrzynki plastikowe na mięso mniej rozpraszają wodę, dzięki czemu przy wyjściu z myjki są bardziej suche. Z myślą o uproszczeniu identyfikacji dostaw i usprawnieniu zarządzania skrzynkami na mięso Euro E Performance zostały wyposażone z każdej strony w etykiety w formacie IML (in-mould labeling), które w trakcie produkcji mocno wiążą się z tworzywem sztucznym. W rezultacie są trwałe, higieniczne i wytrzymują przemysłowe procesy mycia. Odpowiednio wyprofilowany kształt umożliwia również łatwe stosowanie etykiet samoprzylepnych. Skrzynki na mięso posiadają na wszystkich czterech stronach wypustki (pola igłowe); etykiety samoprzylepne optymalnie przylegają do wypustek, jednak podczas mycia można je bardzo łatwo usunąć. 

Dlaczego warto wybrać skrzynki na mięso od bekuplast?

Wszechstronna oferta to dodatkowa korzyść ze stosowania rozwiązań firmy bekuplast. Kolejnym rodzajem skrzynek plastikowych na mięso są spełniające wymogi Euro, optymalnie dostosowane do transportu i przechowywania mięsa, kiełbasy i innych wyrobów mięsnych. Podobnie jak E Performance Euro wykonane są z HDPE, higieniczne oraz łatwe w czyszczeniu. Skrzynki plastikowe Euro na mięso są dostępne w trzech wersjach E1, E2 oraz E3. Do ich podstawowych zalet należą: możliwość stosowania w systemach przenośnikowych, odporność na pęknięcia, stabilność wymiarowa, łatwość utrzymania higieny dzięki gładkim i łatwym do mycia powierzchniom oraz przystosowanie do mycia w myjkach automatycznych, co jest standardem w przypadku skrzynek na mięso bekuplast – możliwość 100% recyklingu.

Pojemniki do parzenia kiełbasy - dlaczego warto go posiadać?

Trzecim rodzajem skrzynek bekuplast są pojemniki do parzenia kiełbasy. Produkt jest parzony bezpośrednio w jego środku i nie wymaga - znanego z przeszłości – wieszania kiełbasy na wózku do parzenia i ponownego pakowania do pojemnika transportowego, co oszczędza czas i pieniądze. Pojemnik do parzenia kiełbasy jest wykonany z polipropylenu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ma stabilną konstrukcję, dzięki zastosowaniu materiału – polipropylenu o dużej gęstości HDPP wzmocnionego włóknem szklanym - wytrzymuje ekstremalnie wysokie temperatury, nawet po wielu procesach parzenia (w przypadku pasteryzacji wytrzymuje temperaturę do 85°C przez 4 godziny, zaś sterylizacji krótki kontakt z temperaturą do 130°C). Podatność mięsa na procesy gnilne i związane z tym zagrożenie dla zdrowia konsumentów sprawiają, że wybór odpowiedniego pojemnika do transportu i przechowywania to sprawa o szczególnej wadze. Przeszło 35-letnie doświadczenie firmy bekuplast w opracowywaniu i produkcji odpowiednich skrzynek, podobnie jak stosowanie najnowszych technologii, to gwarancja satysfakcji klientów i bezpieczeństwa konsumentów.