Pojemniki na żywność: jak zadbać o transport artykułów spożywczych?

Created by Monika Sojka | |   Logistyka

Sposób transportu artykułów spożywczych to jedna z tych kwestii, która spędza sen z powiek nie tylko producentom. Dotyczy również wszystkich osób “zamieszanych” w proces związanych z odbieraniem i dostarczaniem ich “z punktu A do punktu B”.

Dzieje się tak głównie ze względu na bezpieczeństwo. W końcu to, w jakich warunkach składowana i przewożona jest żywność, może wpływać nie tylko na jej walory zapachowe i smakowe, ale przede wszystkim na życie i zdrowie jej finalnych konsumentów. Dowiedz się, czym powinny charakteryzować się poszczególne pojemniki, aby nadawały się do transportu mięs oraz wyrobów piekarniczych. Zapraszamy!

Pojemniki na żywność - jakie z nich są najlepsze do transportu do mięsa?

Wyroby mięsne to rodzaj produktów spożywczych wymagających szczególnego podejścia do kwestii bezpieczeństwa oraz higieny. W związku z tym zarówno ich przechowywanie, składowanie oraz dostawy muszą odbywać się w odpowiednich warunkach. Nie dziwi więc fakt, że w tym obszarze najlepiej sprawdzają się wysokiej jakości pojemniki – dostosowane do charakterystycznego rodzaju zawartości. Aby pojemniki z tworzywa sztucznego nadawały się do transportu mięs - muszą spełniać kilka podstawowych zasad:

  • Po pierwsze – solidna obudowa. Pojedyncza skrzynka może pomieścić od kilku do kilkunastu kilogramów zawartości. Stąd ważne, aby nie występowało ryzyko jej pęknięcia bądź odkształcenia.
  • Po drugie – dopasowany kształt. Transport może odbywać się manualne lub za pomocą specjalistycznych maszyn i urządzeń. W tym miejscu liczy się właściwa forma, która pozwoli na sprawne operowanie takimi pojemnikami. 
  • Po trzecie – bezpieczny i funkcjonalny materiał. Surowiec służący do produkcji pojemników musi być neutralny względem transportowanego towaru, a także prosty w utrzymaniu czystości.

Pojemniki na żywność - jakie sprawdzają się w przypadku pieczywa?

Pojemniki na wybory piekarnicze, podobnie jak na wszelkiego rodzaju mięsa, muszą cechować się odpowiednim kształtem oraz bezpiecznym materiałem. Z uwagi na odmienny charakter obu tego typu produktów spożywczych - pomiędzy pojemnikami na pieczywo, a pojemnikami na mięso, zachodzą też pewne różnice. Do kluczowych z nich zaliczamy:

  • Wypełnienie - aby pieczywo zachowało swoją jakość, świeżość i tzw. chrupkość - musi mieć regularny kontakt z powietrzem. W tej roli doskonale sprawdzają się skrzynki wyposażone w specjalne perforowane ściany.
  • Odporność temperatury – w czasie, gdy skrzynki na mięso są przystosowane głównie do warunków oscylujących w granicach kilku stopni Celsjusza, w przypadku pieczywa zakres ten jest zdecydowanie większy. Właściwie dopasowane skrzynki powinny sprawdzać się zarówno w bardzo niskich (minus 20), jak i wysokich (plus 70).

Plastikowe pojemniki na żywność a kwestia świeżości produktów

Zdecydowanie najważniejszym aspektem, który wpływa nie tylko na świeżość, ale przede wszystkim bezpieczeństwo transportowanych artykułów spożywczych, jest materiał wykorzystywany do produkcji tego rodzaju pojemników. Mianowicie, aby zarówno pieczywo, mięso, jak i inne artykuły zachowywały swoje walory – ich dostawy muszą się odbywać za pomocą skrzynek wykonanych z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. W przypadku produktów Bekuplast jest to wysokiej jakości polietylen HDPE. Oczywiście, należy pamiętać, że świeżość zależy nie tylko od samych pojemników, ale również warunków, w jakich są one przetrzymywane. W tej materii warto zwrócić uwagę na takie czynniki, jak: temperatura, wilgotność, oddziaływanie promieni słonecznych, a nawet sąsiedztwo innych produktów.  Tylko odpowiednie połączenie profesjonalnych pojemników na żywność oraz sposobu ich transportu da pewność, że produkty pozostaną świeże. A tym samym będą oferowały 100% swoich walorów - smakowych, jak i zapachowych.

Dlaczego pojemniki z plastiku są lepsze od wyrobów drewnianych? Podsumowanie.

Główną cechą przemawiającą na korzyść tego rozwiązania jest oczywiście materiał, z jakiego są produkowane. Otóż plastik (w przeciwieństwie do drewna) pozostaje całkowicie neutralny wobec produktów spożywczych, z którymi ma kontakt. Nie absorbuje, a co za tym idzie – nie przekazuje żadnych zapachów, a tym bardziej smaków. Niestety, tego samego nie da się powiedzieć o pojemnikach oraz skrzynkach wykonanych z drewna. Ten materiał z kolei charakteryzuje się dużą podatnością na przyjmowanie aromatów żywności, z którą się styka. Ważnym aspektem jest także trwałość. Plastikowe pojemniki do transportu żywności są zdecydowanie solidniejsze od swoich drewnianych odpowiedników. Jeśli szukasz rozwiązań, które pozwolą Ci na sprawny, bezpieczny i przewidywalny transport artykułów spożywczych - znajdziesz je w ofercie bekuplast. Zapraszamy!

 

Autor wpisu:

Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu