Pojemniki na żywność z tworzywa sztucznego – zalety i wady

Created by Monika Sojka | |   Wiedza bekuplast

Czy na temat plastikowych pojemników przeznaczonych do składowania żywności należy wypowiadać się wyłącznie w samych superlatywach? A może odwrotnie - istnieją kwestie, które powodują, że tego typu produkty mają również swoje negatywne strony? O tym opowiemy sobie już za chwilę!

Z dalszej części tego wpisu dowiesz się, z jakimi zaletami oraz jakimi wadami wiąże się regularne użytkowanie plastikowych pojemników przystosowanych do transportu żywności.

Główne zalety pojemników na żywność z tworzywa sztucznego

Do kluczowych korzyści oferowanych przez pojemniki na żywność (plastikowe), obok który nie da się przejść obojętnie zaliczamy takie, jak:

  • Elastyczna i dopasowana konstrukcja

Szeroki wybór plastikowych skrzynek transportowych sprawia, że każda firma znajdzie rozwiązanie idealnie dopasowane do potrzeb, jak i charakteru przewożonej żywności. 

  • Pełna higiena i bezpieczeństwo

Wszystkie tego rodzaju pojemniki na żywność (plastikowe) są wykonywane z przebadanego tworzywa sztucznego, które pozostaje w pełni neutralne w kontakcie z żywnością. Nie absorbuje ani nie przenosi zapachów i smaków, dzięki czemu produkty zachowują swoje parametry – przez cały czas trwania transportu.  Istotnym aspektem jest również łatwość utrzymania ich w czystości, co zawdzięczają odpowiednio zaprojektowanej powierzchni.

  • Doskonałe parametry użytkowe

Pojemniki na żywność z tworzywa są w pełni funkcjonalne. Dlatego (w zależności od przeznaczenia) cechują się odpornością na działanie niskich i wysokich temperatur, odkształcenia, a nawet pęknięcia i inne uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo, mogą zostać dostosowane do sposobu ich użytkowania (przenoszenie ręczne, za pomocą wózków, a nawet taśm transportowych).

Nieoczywiste wady związane z pojemnikami na żywność z tworzywa

W świetle wszystkich opisanych powyżej zalet naprawdę ciężko doszukiwać się konkretnych powodów przemawiających za tym, aby nie kupować tego rodzaju produktów. Jeśli jednak mielibyśmy wskazać jedną, główną, choć nie tak oczywistą wadę - zdecydowanie byłaby nią wysoka cena pojemników służących do transportowania żywności. Oczywiście, należy do tego podchodzić z dużą rezerwą. Ponieważ kwestia poniesionych kosztów wynika przede wszystkim z wysokiej jakości samych plastikowych skrzynek do transportu żywności. Są one produkowane w nowoczesnej technologii, przy użyciu przebadanych i certyfikowanych surowców. To dzięki temu oferują doskonałe parametry użytkowe oraz trwałość, co naturalnie wiąże się również z koniecznością pogodzenia się z nieco większymi wydatkami.

Dla kogo lepsze będą pojemniki na żywność z tworzywa?

Zdecydowanie, głównymi odbiorcami, którzy będą w stanie pogodzić się z wadami, ale przede wszystkim docenić wszystkie zalety - są firmy związane z szeroko pojętą branżą spożywczą. Mamy tu na myśli przedstawicieli działających w takich dziedzinach, jak: mięsa i wędliny, nabiał, warzywa i owoce, pieczywo i wyroby cukiernicze, dania gotowe oraz wiele innych artykułów spożywczych. Każda z tych grup doceni je na swój sposób. Branża piekarnicza – za zachowanie świeżości; nabiałowa i mięsna - ochronę przed uszkodzeniami; warzywno-owocowa – za uniwersalność; dań gotowych – za ergonomię.  Ponadto, wdrożenie tego typu rozwiązań we wszystkich takich przedsiębiorstwa sprawi, że transport ich produktów stanie się sprawniejszy i wygodniejszy. Jednak nadrzędną zaletą, która przyczyni się do znacznej poprawy jakości, będą oczywiście względy bezpieczeństwa.

Jak wybrać właściwe pojemniki na żywność (plastikowe)?

To prostsze niż myślisz! Określ branżę i przeznaczenie swoich pojemników. Zastanów się nad sposobem ich użycia (obsługa manualna, wspierana maszynami lub automatyczna), ich pojemnością, a następnie podejmij decyzję, ile sztuk przyda się w Twojej firmie. Gdy to będzie już za Tobą - udaj się na stronę z ofertą pojemników na żywność bekuplast. Jeśli potrzebujesz wsparcia – skontaktuj się z nami. Nasi eksperci z przyjemnością zapoznają się ze specyfiką Twojego biznesu, aby na tej podstawie zaproponować najbardziej adekwatne rozwiązania.

 

Autor wpisu:

Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu